
Składniki:
1kg schabu b/k
50g soli peklowej
0,5l wody
1g pieprzu czosnkowego
Peklowanie:
Sól i peprz czosnkowy rozpuszczamy w wodzie i wkładamy schab tak aby roztwór zakrył mięso. Następnie tak przygotowane mięso odstawiamy w miejsce o temperaturze 4-6 st.C na 6 dni.Schab w zalewie przewracamy raz dziennie.
Sposób przygotowania:
Po przepeklowaniu myjemy schab w zimnej wodzie, osuszamy i wieszamy w chłodnym miejscu na 2 dni aby obsechł i się przepalił, to znaczy, że w tym czasie sól się równomiernie rezchodzi w mięsie.
Wędzenie:
Wędzenie:
Rozpalamy wędzarnię zwykłym drewnem aby ją osuszyć i rozgrzać. Gdy przestanie dymić i zostanie sam żar wieszamy nasze specjały. Dokładamy drewno z drzew liściastych (dąb, buk, olcha, drzewa owocowe) koniecznie bez kory aby wędliny nie były kwaśne. Wędzimy ciepłym dymem w temp. max. 60st.C (trzeba pilnować bo w wyższej temperaturze białko zacznie się ścinać). Używam termometru elektronicznego ponieważ szybko reaguje na zmianę temperatury i jest dokładny. Termometr posiada sondę z 1,5m przewodem.
Wędzimy 3 godziny, schab jest idealnie delikatny, nieprzesuszony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz