Swojskiej kiełbasy nie da się przecenić a i koszt jest niższy niż średniej klasy kupnej. Otrzymany wyrób doprawimy wg własnego uznania nie używając chemii ani wypełniaczy.
Składniki:
800g szynki lub łopatki
200g słoniny
18 g soli peklowej
3 g cukru
2 g pieprzu
3 g słodkiej papryki
5 g czosnku
2 g/wg uznania/bez przypraw majeranek , oregano , kolendra lub tymianek
Sposób przygotowania:
Ok 2/3 najchudszego mięsa mielimy na szarpaku lub tniemy na kawałki 1x1x1,5 cm resztę mielimy na sitku fi 4 mm i wyrabiamy wszystko z dodatkami.
Pokrojoną w paski i zamrożoną słoninę przepuszczamy przez sitko fi 8 mm dodajemy do mięsa i krótko mieszamy. Nadziewamy w jelita i zwijamy kiełbasy ok 30 cm , wieszamy w chłodnym miejscu na jakieś 2 tygodnie. Jeśli stwierdzimy, że wystarczająco podeschły wkładamy do lodówki i modlimy się żeby za szybko nie zniknęły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz