kiełbasa długodojrzewająca

Swojskiej kiełbasy nie da się przecenić a i koszt jest niższy niż średniej klasy kupnej. Otrzymany wyrób doprawimy    wg własnego uznania nie używając chemii ani wypełniaczy.

 Składniki:

 800g szynki lub łopatki
 200g słoniny
 18 g soli peklowej
 3 g cukru
 2 g pieprzu
 3 g słodkiej papryki
 5 g czosnku
 2 g/wg uznania/bez przypraw  majeranek , oregano , kolendra lub tymianek

 Sposób przygotowania:     
                             
 Ok 2/3 najchudszego mięsa mielimy na szarpaku lub tniemy na kawałki 1x1x1,5 cm resztę mielimy  na sitku fi 4 mm i wyrabiamy wszystko z dodatkami.
 Pokrojoną w paski i zamrożoną słoninę przepuszczamy przez sitko fi 8 mm dodajemy do mięsa i  krótko mieszamy. Nadziewamy w jelita i zwijamy kiełbasy ok 30 cm , wieszamy w chłodnym  miejscu na jakieś 2 tygodnie. Jeśli stwierdzimy, że wystarczająco podeschły wkładamy do  lodówki i modlimy się żeby za szybko nie zniknęły.

 Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz