golonka po bawarsku


Składniki:                         
4 golonki po ok. 400g
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
4 łyżeczki soli
1 łyżeczka vegety
1 marchewka
1 pietruszka
2 cebule
kawałek selera i pora

Sposób przygotowania:

Golonki myjemy wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy bez warzyw i gotujemy 1,5 godziny. Dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze 1 godzinę, następnie studzimy.
Gdy golonki stygną przygotujemy marynatę.


Marynata


0,5 l piwa ciemnego

4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka majeranku
1 łyżka kminku
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki

Łączymy wszystkie składniki, skórkę golonki nacinamy na krzyż, zalewamy marynatą, dokładnie ją wcieramy i odstawiamy na 2 godziny co jakiś czas obracając.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, golonki układamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego, obkładamy plasterkami z dwóch cebul, polewamy marynatą i pieczemy 1 godzinę. Zajadamy z chlebem i musztardą lub chrzanem a w razie kłopotów z przełykaniem stosujemy piwko. Mimo, że to prawdziwa bomba kaloryczna to od czasu do czasu warto się skusić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz