kiełbasa biała
70dkg łopatki wieprzowej
30dkg boczeku b/k
18-20g soli
0,15 l wody
3,5- 4g majeranku
1,5-2g pieprzu
5,7g czosnku
1,6m jelit kalibrowanych 26/28
Sposób przygotowania:
Najchudsze części z łopatki mielimy na sitku 8mm resztę i boczek na 4,5mm dodajemy przyprawy wg uznania, czy wolimy bardziej pikantne , mocno schłodzoną wodę, wyrabiamy farsz im dłużej tym lepiej i nabijamy w jelita. Formujemy kiełbaski i parzymy w temp.80 stopni przez 20 min. Do zamrażania dajemy surową.
Biała kiełbasa naszej produkcji zachwyci każde podniebienie.
Smacznego!
Przepyszna, rodzina zachwycona,pozdrawiam😋
OdpowiedzUsuńDziękuję za uznanie- muszę przyznać, że pomaga mi w niektórych sprawach ojciec i tak np.wędzarni bym sama nie postawiła. Za wszystko mu dziękuję.
Usuń