kiełbasa biała


kiełbasa biała


Składniki:

70dkg   łopatki wieprzowej
30dkg   boczeku b/k
18-20g soli
0,15 l   wody
3,5- 4g majeranku
1,5-2g  pieprzu
5,7g     czosnku
1,6m jelit kalibrowanych 26/28

Sposób przygotowania:

Najchudsze części z łopatki mielimy na sitku 8mm resztę i boczek na 4,5mm dodajemy przyprawy wg uznania, czy wolimy bardziej pikantne , mocno schłodzoną wodę, wyrabiamy farsz im dłużej tym lepiej  i nabijamy w jelita. Formujemy kiełbaski i parzymy w temp.80 stopni przez 20 min. Do zamrażania dajemy surową.
Biała kiełbasa naszej produkcji zachwyci każde podniebienie.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepyszna, rodzina zachwycona,pozdrawiam😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie- muszę przyznać, że pomaga mi w niektórych sprawach ojciec i tak np.wędzarni bym sama nie postawiła. Za wszystko mu dziękuję.

      Usuń