szynka i schab długodojrzewający























Równie pyszne jak wędzona jest szynka i schab długodojrzewający. Technologia przygotowania szynki i schabu jest taka sama  jednak smak jest odmienny. Można dodatkowo dodać zioła które lubimy takie jak oregano, kolendra czy tymianek. Przepis podaję na 1 kg mięsa.

Mięso myjemy, osuszamy ściereczką, obtaczamy w 70 g cukru, wkładamy do naczynia z pokrywką (schab wkładam do formy na pasztet i przykrywam folią) i do lodówki na 24 godziny w tym czasie obracamy ze dwa razy. Mięso myjemy, osuszamy ściereczką, obtaczamy w 200g soli zmieszaną z 6g soli peklowej, wkładamy do lodówki na 48 godzin przewracając 2 razy dziennie. Poziom zasolenia możemy zmniejszyć skrecając czas do 36 godzin. Mięso myjemy, osuszamy ściereczką, obtaczamy w mieszance:                                
5g majeranku                                                                                       4g słodkiej papryki                                                                             2,5g ostrej papryki                                                                               2g pieprzu                                                                                             4 ząbki czosnku
Do lodówki na 48 godzin po tym czasie wkładamy do podkolanówki (nie musi być używana a i oczko jak poleci to smaku nie zmieni:) i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu na 4 dni. Schab do lodówki a szynka może wisieć i podsychać.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz