Deser jest lekki, smaczny i owocowy, więc idealny na letnie upały. Wymaga sporo cierpliwości, czasu i pracy, ale efekt smakowy i wizualny jest tego wart.
Proponuję zacząć od biszkoptu, gdy będzie się piekł zrobić galaretkę i czekoladę. Potem wziąć się za mus, piankę, bitą śmietanę. Jednak by było łatwiej się odnaleźć w przepisie, jest on ułożony według poszczególnych części torciku.
MŁODY WERTER
Składniki na blachę okrągłą o średnicy 18cm - 8 porcji)
Biszkopt:
- 1 jajko
- 50g cukru
- 55g mąki tortowej (czubatej)
- 1 łyżeczki kakao
- szczypta proszku do pieczenia
Pianka:
- 0,5 l słodkiej śmietany kremówki 30 - 36%
- 1 galaretka (dowolny smak = delikatny kolor --> u mnie cytryna)
- 250 ml wody
- 1 śmietan-fix
Mus:
- 400 g truskawek
- 20g cukru
- kilka kropel soku z cytryny
Dodatkowo:
- 100 ml śmietany kremówki 30 -36% (do ozdoby)
- 50 g czekolady (najlepiej gorzkiej, ale może być mleczna)
- kilka truskawek do ozdoby
Przygotowanie
BISZKOPT: oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywno mikserem. Następnie dodać żółtko oraz 1 łyżkę cukru i miksować do połączenia składników. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do ciasta i miksować w jedną stronę TYLKO do połączenia składników na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę od spodu wyłożyć do papierem do pieczenia, boki pozostawić suche. Przelać biszkopt do blachy, piec ok. 15 min do tzw. suchego patyczka. Wyjąć ciasto, upuścić z wysokości ok. 0,5m i ponownie wstawić do piekarnika.Zostawić uchylone drzwiczki i tak poczekać aż biszkopt wystygnie. Potem wyjąć go z blachy, odkleić od papieru i ponownie umieścić w tortownicy.
PIANKA: Galaretkę zalać wrzątkiem (250ml) i rozpuścić. Gdy galaretka będzie tężeć, przelać 0,5l kremówki do misy i miksować. W połowie ubijania dosypać śmietan-fix i miksować dalej do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać tężejącą galaretkę i zmiksować dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Pianka będzie miała delikatny pastelowy kolor galaretki. Przelać piankę do tortownicy na biszkopt i wstawić do lodówki na kilka godzin, by stężała.
CZEKOLADĘ połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (na parze). Trochę przestudzić po czym rozlać na płaskie naczynie przykryte folią spożywczą. Rozsmarować płasko i równo, tak by można było pociąć ją na 8 trójkątów, które posłużą za "daszek basenu". Wstawić do lodówki na kilka godzin.
MUS: do pojemnika blendera wrzucić truskawki, dodać cukier i sok z cytryny i zmiksować dokładnie na wysokich obrotach, tak by powstał mus.
Gdy pianka stężeje wyjąć ją z lodówki i zaznaczyć nożykiem krótkimi liniami (nie głębokimi) 8 równych trójkątnych kawałków. Następnie między liniami wyciąć trójkąty (zostawić po centymetrze ścianki z każdej strony) i wydrążyć je do głębokości 3/4 pianki. Gdy trójkąty będą gotowe, zalać powstałe "baseny" musem z truskawek (prawie po brzegi, należy zostawić 3mm przestrzeni). Wyjąć z lodówki czekoladowe trójkąty i przykryć "baseny" tak, by nie było ich widać. Wstawić do lodówki. W tym czasie pokroić truskawki w ćwiartki (lub dowolnie wg fantazji), śmietanę kremówkę ubić na sztywno (można dodać cukru pudru, jeśli preferuje się bardzo słodkie desery). Przełożyć śmietanę do rękawa cukierniczego i udekorować tort dodając truskawki (jak na zdjęciu).
Tak przygotowany torcik kroić na kawałki wg wcześniej zaznaczonych nożykiem linii (co pozwoli na utrzymanie torcikowi gracji na talerzu).

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz