kabanosy






Składniki:

1kg    karkówki
17g    sól peklowa
1,5g   cukier
1,5g   pieprz
0,5g   gałka muszkatołowa
0,5g   kminek mielony
3m.    jelita baranie



Sposób przygotowania:

Tłuste części mielimy na sitku fi 4,5mm a chudsze na 8mm. Dajemy sól peklową, przyprawy, wszystko dokładnie wyrabiamy i do lodówki na 48h. Po dwóch dniach namaczamy jelita w ciepłej wodzie min 0,5h a w międzyczasie jeszcze raz wyrabiamy farsz i nadziewamy kiełbaski ok. 30cm. Robimy to ostrożnie bo jelita są delikatne. Wieszamy na 24h do obeschnięcia i wędzimy 2-2,5h w temp. 60st.C następnie podnosimy temperaturę w wędzarni do 85st.C na 20min. Wieszamy w chłodnym i przewiewnym miejscu niech obsychają, robimy to w tajemnicy bo może się zdarzyć, że zanim podeschną to znikną. Przepis jest stary, takie robiono dawno temu w GS-ach kiedy nie stosowano wypełniaczy. Rodzina i znajomi zachwyceni, naprawdę niebo w gębie - po prostu bomba. Robienie mniejszej ilości niż 5kg jest mało ekonomiczne bo w plasterki jej nie kroimy i szybko ubywa zapasów. Jeśli chcemy by wisiała dłużej to jedyne rozwiązanie - trzeba coś zepsuć  ;-)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz